Nie lubię piwa, tu szczerze się przyznaję , ale podoba mi się to, co w ostatnim czasie wydarzyło się na rynku piwa
w Polsce w Europie i na całym świecie.....Jak grzyby po deszczu wyrastają mikro browary, do produkcji piwa stosuje się coraz więcej ciekawych dodatków , hmmm może kiedyś odnajdę smak , który mnie zaskoczy i polubię goryczkę piwną ? tego nie wie nikt ...
W Żywcu najfajniejszym miejscem była Aleja Piw Świata stoiska z szeroką ofertą piw browarów przemysłowych z całego świata obejmującą ponad 600 marek w kilkunastu stylach piwnych. Degustacja w Alei odbywa się przy użyciu 300 ml kufelków. Kufelki są oznaczone również dodatkowymi cechami 100 ml i 200 ml. Żeby degustować należycie zadbano również o miejsce do płukania kufli ( brawo organizatorzy).
Wyobraźcie sobie, że ja laik piwny wytrzymałam na 45 minutowej prelekcji prowadzonej przez Michała Kopika (sędzia PSPD i autor blogu piwnygaraz.pl)
w Polsce w Europie i na całym świecie.....Jak grzyby po deszczu wyrastają mikro browary, do produkcji piwa stosuje się coraz więcej ciekawych dodatków , hmmm może kiedyś odnajdę smak , który mnie zaskoczy i polubię goryczkę piwną ? tego nie wie nikt ...
W Żywcu najfajniejszym miejscem była Aleja Piw Świata stoiska z szeroką ofertą piw browarów przemysłowych z całego świata obejmującą ponad 600 marek w kilkunastu stylach piwnych. Degustacja w Alei odbywa się przy użyciu 300 ml kufelków. Kufelki są oznaczone również dodatkowymi cechami 100 ml i 200 ml. Żeby degustować należycie zadbano również o miejsce do płukania kufli ( brawo organizatorzy).
Wyobraźcie sobie, że ja laik piwny wytrzymałam na 45 minutowej prelekcji prowadzonej przez Michała Kopika (sędzia PSPD i autor blogu piwnygaraz.pl)
Ma u mnie 100 pkt do respektu , bo facet mówi składnie, ma świetną dykcję i potrafi zainteresować nawet osobę taką jak ja - nie specjalnie wciągniętą w zagadnienia.
Michał Kopik szkoli na co dzień miłośników piwa w zakresie sensorycznej oceny piwa. Uczestnikom Festiwalu Birofilia wyjaśnił trudne terminy związane z sensoryką oraz pokazał , jak własnoręcznie wykonać niektóre wzorce pomagające ocenić jakość własnoręcznie warzonego piwa.
Komentarze
Prześlij komentarz